veebruar 11, 2018

Zriamuli - Kabistaja

Oi oi oi selline vahva laul. Tydrukud/naised ja punk rokk. Parim kombo. Midagi teemasse ahistamine, Radari lugu ja #MeToo. Need plikad ehmatavad kabistajad raudselt ära.  Ebameeldivad kabistajad ja kui vastaspool pole rohelist tuld andnud! Siis on Ei ikka Ei.

Veidi bändi nimest ja taustast
"28. juuli 1998, 00:00
Raimonds Paulsi tütred
https://www.ohtuleht.ee/25142/raimonds-paulsi-tutred
URMAS VADI

Rahakott olgu puuga seljas, kui tahad Zriamulit kuulata! Tehkem lihtsad rehkendused. Muusikat kassetil on, paar minutit siia-sinna, umbes 20 minutit. Helikandja ise maksab 80 krooni. Lugusid on kaksteist, millest üks on tagurpidi. 80 jagada 20. See teeb neli krooni minut. Nii et sama mis taksoraha. Saab mööda linna ringi sõita. Näiteks Linnahalli või laululavale. Taksorahast jätkub, kuid see, kas Zriamuli Linnahallini küünib, on iseasi.

Kassetiümbris on konkreetne. Seal seisavad vaid laulunimed, bändi ja bändinaiste nimed - Hanna, Marka, Maike, Tiina + üks legend Zriamulist. (Ehk ongi vähene informatiivsus hoopistükis kasuks - saab objektiivsemalt kassetti kuulata. Kui oleks kirjas Marka/Hanna/Tiina/Maike Pauls, oleks objektiivsusega juba raskem.)

Zriamuli olnud üks tütarlaps, kes tulnud mägedest ja tantsinud. "Tüdrukuke köitis kohe rahva tähelepanu oma ebatavaliste tantsudega, mille käigus ta keerles ja hõljus õhus ning tegi muid uskumatuid imetrikke. Kummaline tema esinemiste juures oli veel seegi asjaolu, et teda ei saatnud kunagi pillimehed, ometi aga kostis alati vali muusika, kui ta tantsima hakkas. Räägiti, et Zriamuli on tegelikult hiidvana, aga kehastub alati väikese tüdrukuna. Seega saab kahtluse alla panna veerandsaja-aastastena näivate bänditüdrukute vanuse ja kasutada sõna "hiidvanad".

Legendi järgi saab teada ka Ziramuli muusika saamisloost - "kostis alati vali muusika, kui ta tantsima hakkas". Ausalt öeldes ei kujuta hästi ette, missugune see tants küll välja võib näha? Tantsu tulemus - muusika, on midagi Sex Pistolsi ja Onu Bella ja Öörahu vahepealset. Ja vaene Orbitaal Voxi stuudio, mis tantsu pidid nad nägema. Igatahes sound on pärit kui roostes vihmaveetünnist.

MAASIKAVAHT JA Z^ILETITERAD

On selline laulusalm, et väikesed tüdrukud on tehtud suhkrust ja jahust ja maasikavahust. Zriamuli sellist laulu ei laula. Nemad on tehtud vististi okastraadist või pudrunuiast. Kui aretada nende tüdrukute kohta mingit teooriat, lähtuvalt nende muusikast, siis ehk Freud arvaks, et rinnapiima asemel toideti neid z^iletiteradega. Kuigi nende tantsustiil võib olla mõjutatud ka hilisemast ajast. Oma osa selles võib olla ka tegelastel nagu kabistaja, satanist, kes kajastuvad ka kasseti lugudenimekirjas.

Zriamuli nii-öelda sõnumi võiks panna nimetaja alla - naiivne teismelise viha. Näiteks laul "Ei taha" räägib sellest, kuidas ei taheta minna kooli "ja igasugu sitta mõtelda". Ei taheta ka "halli ühiskonda" - Trubetsky tuleb millegipärast meelde. Kuid nenda naiivsuses ja maalimaparandamises on ka üsna säravaid kohti: "Ma tahan raskelt põrgu minna ja ahjuroopi pista ninna" ("Satanist"). Muidugi kõige parem lugu on "Mesi". Meeldivalt haige ja mõttetu - kausis oli mesi, arstid panid pärmi mee sisse. Pärm sai mürgiseks, arstid kallasid mee kurgust alla - "auh-auh-auh-auh". Aga olgugi, et "Zriamuli näol pole tegu just uue Ameerika avastamisega, on nad paremad kui nabanäitajad - "Klik okei", "Best be four". Ja mõne aasta pärast võib juhtuda, et Zriamuli muutub veelgi vihasemaks ja vaenulisemaks. Nii et pole ime, kui nad varsti "Best be fouri" tütarlastel näiteks käe otsast hammustavad. Sest et nemad pole maasikavahust ega jahust. Pigem juba okastraat ja z^iletid."

Kommentaare ei ole: